Bine ati venit!

Incepeti sa primiti o multitudine de sfaturi inca din clipa in care copilasul dumneavoastra se naste.  Pe parcursul familiarizarii cu noul statut de parinte, aflati faptul ca fiecare copil este diferit. Intr-adevar, majoritatea bebelusilor au aceleasi nevoi de baza in primele luni de viata, insa modul in care parintii raspund la acestea variaza de la o familie la alta. Unele femei alapteaza, altele se bazeaza pe laptele praf; unele mame prefera sa-si infese copiii, in timp ce altele prefera sa nu faca acest lucru. Cateva noi mamici sunt ajutate de membrii familiei, in timp ce altele beneficiaza de foarte putin ajutor de acest fel sau deloc. Pentru anumite familii, in cazul aparitiei celui de-al doilea sau al treilea copil, modul in care parintii se ocupa de nou nascut va fi diferit de felul in care acestia s-au ocupat de primul lor copil.

Sunt foarte multe lucruri de invatat si uneori aceasta experienta poate parea coplesitoare. Va veti simti obosita, uneori, chiar epuizata. Veti invata cum sa va hraniti copilul, cum sa-l infasati, care sunt semnele de oboseala ale copilului, daca accesul de plans este normal sau nu. Si copilul dumneavoastra are multe de invatat! Aceasta relatie extraordinara se dezvolta in timp. Este, de asemenea, nevoie de timp pentru a intelege nevoile bebelusului dumneavoastra si modul in care sa-i raspundeti la aceste nevoi, intr-o maniera convenabila pentru ambele parti.

Nu exista nicio formula magica care sa va ajute sa aveti un copil linistit! Numeroase mame se concentreaza foarte mult pe a face lucrurile "ca la carte" pentru copilul lor. Veti face acest lucru in mod natural. Familiarizati-va cat mai bine cu bebelusul dumneavoastra si invatati sa cititi semnalele pe care vi le transmite atunci cand ii este foame, somn, doreste sa se joace sau in cazul in care nu se simte bine. Dumneavoastra si familia dumneavoastra veti creste impreuna cu cel mic.

Nu va neglijati!

Atunci cand mama este binedispusa, si copilul este vesel! Nu trebuie sa uitati sa aveti grija de dumneavoastra - si trebuie sa faceti aceasta pentru bebelusul, partenerul dumneavoastra si propria dumneavoastra persoana. Fie ca ati dat nastere primului dumneavoastra copil sau celui de-al treilea, viata de dinaintea acestui moment se va schimba.

Daca sunteti constienta de aceasta la nivel practic, puteti face modificari in viata dumneavoastra de zi cu zi ce pot reduce din impactul pe care aceste schimbari le vor avea asupra intregii familii.

Numeroase mame afirma: "Nu am timp!" BA DA, AVETI TIMP - secretul este sa fiti realista. Este posibil sa nu aveti foarte mult timp la dispozitie sau sa nu aveti intotdeauna dispozitia necesara, insa sigur va puteti acorda 15-30 minute, de 3 ori pe saptamana, pentru o cafea sau o plimbare doar cu o prietena buna. Orice varianta ati alege, asigurati-va ca aceasta este cat mai realista, realizabila si obisnuita. Incercati sa va asigurati intervale de pauza fara copilul dumneavoastra sau alti copii.

Pentru mai multe recomandari consultati medicul sau farmacistul!

Materialul este realizat pe baza brosurii “Children’s Panadol: Zero to five-Australia", scrisa de asistentele specilizate in cresterea copiilor Lindy Danvers RN, RM, M’craft, si Susan Prescott RN, RM, M’craft, Grad. Dip Child Health, in colaborare cu jurnalistul Kay Stammers BA Hons., TPTC.